Geschiedenis

4(for)generations, 45 years of Shaffy Theatre Heritage

Eind 1968 werd het theater, met grote morele en artistieke steun van Ramses Shaffy, in een bovenzaal van Felix Meritis opgericht.

Het eerste programma, waaraan ook Ramses zijn medewerking verleende, beleefde begin 1969 zijn première.

Daarmee opende het Shaffy Theater, dat naam maakte als pleisterplaats voor de Nederlandse en Vlaamse avant-garde met optredens van onder andere Neerlands Hoop, Onafhankelijk Toneel, Baal, Hauser Orkater, Radeis, Anne Teresa de Keersmaeker, Guido Lauwaert en vele, vele anderen.

Het betekende het begin van een stormachtige ontwikkeling die in een paar jaar tijd leidde tot een overvol dagelijks programma van zeer uiteenlopende voorstellingen in alle zalen, die onder de naam Shaffy werden aangeboden en door een enthousiast en veelkoppig publiek werden bezocht.


De huidige bloei van vele theater-, dans- en muziekgroepen is ondenkbaar zonder hun begintijd in Shaffy. Guido Lauwaert (Vlaams acteur, regisseur, auteur) zegt er dit over:

“Zoals een boek, een beeld, een gebeuren, een omgeving iemands leven kan veranderen, is dat in mijn geval zowel een boek als een omgeving geweest. Het boek is Voyage au bout de la nuit van Louis-Ferdinand Céline en de omgeving het Shaffy Theater.

Nu het Shaffy Theater zelf geschiedenis is geworden en je afstand kan nemen van dat waar je intens mee verbonden bent geweest, zal ik u wat bekennen.


Shaffy_Theater_festival_of_fools

Zonder het Shaffy had ik niet meer geleefd. Ik was tot ik in het Shaffy belandde een zwarte uit de blanke brousse. Iemand die zijn krachten niet onder controle had. Een agressieve kerel, een wilde koppigaard, een slordige alleslezer, een ochtend- zowel als een avondmens, een ‘jager op hazen en hoeren’, zoals Hugo Claus het zo mooi uitdrukt in het gedicht Fabel uit de bundel Van horen zeggen uit 1970.

Was ik onder invloed van de omgeving van Shaffy niet een ander mens geworden, met een karakter dat mij leidde en niet een waar ik voortdurend mee in de clinch lag, dan zou ik rond mijn veertigste gekozen hebben voor de vlucht in het zwarte gat. Want zo goed kende ik mezelf wel, dat het leven dat ik leidde onherroepelijk zou eindigen op een dak of in een strop. “


Het Shaffy Weekend schetst een beeld van wat deze periode voor allerlei kunstenaars en hun op- en navolgers heeft betekend en wat daarvan nu nog doorwerkt bij de jongere artiesten. Een kunstenaar of groep van toen speelt een recente voorstelling meest met jonge kunstenaars.

SHAFFY THEATER: PERSOONLIJKE VERHALEN
Lees de herinneringen aan het Shaffy Theater, Ramses Shaffy en al die andere artiesten onder Persoonlijke Verhalen