FESTIVAL OF FOOLS

FESTIVAL OF FOOLS
Marion Onnekink

Friends Roadshow

In 1975 vond het eerste Festival of Fools plaats op initiatief van Jango Edwards en zijn Friends Roadshow. Het was een samenwerkingsverband tussen Melkweg, Shaffy en Paradiso.

Ik werkte bij de Melkweg als assistente van Wouter de Boer, die verantwoordelijk was voor de theaterprogrammering. Vanaf 1976 was ik bij het festival betrokken en werd in latere jaren zelfs door de Melkweg uitgeleend om een half jaar aan de voorbereidingen te werken. Dat gebeurde op verschillende locaties, o.a. de zolder van het Nederlands Theater Instituut en een ruimte op de Stadhouderskade.

Het was tevens mijn eerste kennismaking met het Shaffy Theater. Rob Weber was de vertegenwoordiger van het Shaffy wat betreft de programmering van het FoF. Mijn bijdragen waren veelzijdig: naast de gebruikelijke kantoorwerkzaamheden was ik betrokken bij de publiciteit en de programmering. Ik verkeerde in de gelukkige positie dat ik diverse theaterfestivals mocht bezoeken en mocht assisteren bij de selectie van groepen die uitgenodigd werden. Een aantal jaren heb ik de coördinatie van de Fools-school op mij genomen.

Het hoogtepunt was het grote Festival of Fools/Théatre des Nations in 1980 op het oude ADM-terrein in Amsterdam-Noord.  De kaartverkoop was voor ’t eerst geautomatiseerd, met dank aan Chris de Jong.

Het laatste festival in 1984 heb ik helaas niet fysiek kunnen meemaken. Op de vrijdag voor het begin van het festival werd ik aangereden door een auto en belandde in het ziekenhuis. Ik kwam daar de dag na afloop van het festival weer uit, dus ik heb me uitsluitend met de voorbereidingen beziggehouden.

Jango Edwards
Jango Edwards

Gelukkig werd ik het jaar daarop, 1985, uitgenodigd om als ‘zone-coordinator’ te werken tijdens de Streets of Fools in het kader van Athene – eerste culturele hoofdstad van Europa.

Dankzij de sociale media heb ik veel oude ‘Fools’ weer kunnen traceren en tot mijn verrassing is de geest van het Festival of Fools nog terug te vinden.

De initiatiefnemer van het Festival of Fools, Jango Edwards, runt in Barcelona het Nouveau Clown Institute.

Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat het Oerol Festival op Terschelling een direct uitvloeisel van het FoF is, maar minder bekend is het jaarlijkse festival in mei in Belfast, Noord-Ierland.

Nola Rae, lid van Jango Edwards’ Friends Roadshow van het eerste uur, heeft daar in 2009 nog gespeeld.

Nola Rae Indexstrip

Moshé Cohen, werkt o.a. met Clowns Sans Frontières.

Avner the Eccentric reist de halve wereld over als clown.

Footsbarn Theatre heeft een aantal keren Carré aangedaan en blijft actief.

Verder zijn daar: Johnny Melville, Matt Mitler, People Show, Chris Lynam, John Elk, Steve Steen (ex-Wee Wees, Omelet Broadcasting Company), Richie Smith & Jon Beedell (Desperate Men),  Marco Carolei, Peter Wear (British Comedy Company), Justin Case, Gregg Moore, Cedric Curtis, Peggy Larson, Ted Bunting, Ted van Zutphen, Linda Curtis Anton.

Artiesten die in Amsterdam zijn blijven hangen: Daniël Rovai (ex-Footsbarn), Chip Bray (ex-Pigeon Drop) en Lee Ross (ex-Pigeon Drop, nu: International Native Casting), Katie Duck (ex-Great Salt Lake Mime Troupe, nu: Magpie), Michael Moore & Jodie Gilbert, Michael Vatcher, Stanley Haywood, Davey Norket, Marshall Erskine, Alan Purves, Jimmy Sernesky, Rodney John Beddall

En de Nederlandse Fools: Grada Peskens, Samba Salad, Pieter Tiddens, Lucas Amor (La vie en rose), Pieter Post

en de velen die ik niet heb kunnen traceren…..