Herinneringen van John Engels

Herinneringen van John Engels
Drummer Trio Louis van Dijk: Lp’s “Shaffy Chantate” 1968, “We zullen doorgaan” 1972, “Zonder Bagage” 1970 en “The best of the Louis van Dyke Trio” 1971.

Ik heb Ramses volgens mij voor het eerst ontmoet in 1956 tijdens een gastoptreden bij Pia Beck in de “Blue Note Club”  te Amsterdam. Daar kwam dan ineens een enorme persoonlijkheid op, die als groot acteur toch altijd zichzelf was in wat-ie ook deed en daar gaat het toch eigenlijk alleen maar om. Ik herinner me ook nog dat ik jaren later nog met de Amerikaanse jazzzangeres Blossom Dearie een week lang in Scheveningen speelde. Daarbij zong ze “Sammy” in een eigen Engelse vertaling. Wat me vooral bijstaat is dat het allemaal heel fris, heel eigen, en vooral geen geroutineerd gedoe was.

Kortom je moest er iedere dag opnieuw induiken zodat je steeds verder kwam en als dat dan eens een keer mis ging dan loste je dat samen weer op zodat je weer een flinke stap verder kwam. Wat is het toch jammer dat je soms jaren later via anderen moet vernemen, dat alle Shaffy platen waarop wij zelf allemaal meespelen alweer jaren geleden vele malen op CD zijn verschenen. Nog steeds als ik af en toe op de TV een oude opname van ons zie dan denk ik: “Dat swingde toch wel mooi de pan uit” en wat een speelplezier. Later werkte ons trio nog wel eens gezamenlijk met Focus op tournee. Het was een geweldige tijd met ons trio, Ramses en Liesbeth; een soort van familieverbond. Tijdens onze concertseries vertrokken  we altijd vanaf het huis van Ramses met een Volkswagenbusje. Als we dan in de kamer voor zaten te wachten draaide hij altijd 45 toeren platen met jazz voor ons.

John Engels. Foto: Cees vd Ven
John Engels. Foto: Cees vd Ven

Ramses was gewoonweg een swinger, net als een jazzmuzikant – het was een enorme muzikale vogel, die ons altijd gewoon lekker liet spelen………..mooie herinneringen………………..mooi mens.