Schubert & Shaffy: Prelude op het Geelvinck Fortepiano Festival

Concert | Donderdag 9 oktober 2014 | 20.15 uur | Museum Geelvinck Hinlopen Huis

“Het is alsof ik uw ogen heb, het is alsof ik uw handen heb. Het is alsof ik u ben.” Franz Schubert (1797-1828) – Ramses Shaffy (1933-2009). Componist en zanger, opgegroeid in een andere wereld en tijd, maar met verrassende gelijkenissen.

Schubertiade met Franz Schubert aan de piano, Julius Schmidt, 1897

Schubertiade met Franz Schubert aan de piano, Julius Schmidt, 1897

Twee iconen uit de muziekgeschiedenis komen bij zanger Daniël Vecht samen. Met warme, volle stem en bijgestaan door Jeroen Sarphati op piano, neemt Vecht je mee in de wereld van Schubert en Shaffy. Twee romantische karakters en beiden spil van een groep jonge kunstenaars die in een woelige tijd nieuwe wegen in sloegen.

Ramses Shaffy aan de piano

Ramses Shaffy aan de piano

Vecht kruipt in de huid van Shaffy en Sarphati in die van Schubert in een voorstelling die de grens opzoekt tussen concert en theater, tussen klassiek en pop, tussen discipline en verlangen. In een hoopvol concertprogramma laten ze zien dat de jong gestorven componist en de Amsterdamse zanger verwante zielen zijn: door hun muziek wisten ze persoonlijk lijden en verdriet te overstijgen.

Himmelhoch jauchzend, maar ook intiem en klein komen hun muziek en talent in een nieuw licht te staan. Jeroen speelt op de Challen (ca. 1930) vleugel, eens in het persoonlijk bezit van Ramses, en op de Böhm fortepiano vleugel (1830), die Schubert nèt niet meer heeft kunnen bespelen wegens zijn vroegtijdige dood.

Daniel Vecht, in the mood of 'Schubert & Shaffy'

Daniel Vecht, in the mood of ‘Schubert & Shaffy’

Op 1 juni 2014 sloot ‘Ramses Shaffy – de Tentoonstelling’ in Bijzondere Collecties van de UvA, met een prominente plaats (foto) voor de legendarische, enorme vleugel, waar Ramses op speelde op latere leeftijd, afkomstig uit zijn huis op de Herengracht. Shaffy’s archief wordt sinds 2012 door Bijzondere Collecties beheerd; de vleugel stond opgeslagen. In plaats van opnieuw het depot in, zal dit instrument, een Callen ca. 1930, een voorlopig nieuw onderkomen krijgen op het Geelvinck podium.

Shaffy vleugel in 'Ramses Shaffy - de Tentoonstelling', in Bijzondere Collecties, 2014

Shaffy vleugel in ‘Ramses Shaffy – de Tentoonstelling’, in Bijzondere Collecties, 2014

Kijk voor meer informatie op de website van het Geelvinck Hinlopen Huis.
U kunt hier kaarten bestellen.